News

27 Nov 2017

De vill öppna spelstudio i Skellefteå

Specialeffektsföretaget Goodbye Kansas växer så det knakar. Nu kan deras nästa steg vara att etablera en spelstudio i Skellefteå. – Jag ser gärna att det händer inom en snar framtid, säger Peter Levin, medgrundare och vd.

På ett par års tid har Goodbye Kansas växt kraftigt. Till exempel har deras Goodbye Kansas Studios, ökat från cirka 20 anställda till 170 personer från 2015. Deras tjänster, att producera specialeffekter och animationer på toppnivå till bland annat tv- och filmproduktioner, dataspel och reklamfilmer, är hett efterfrågade på många håll i världen. Listan på spektakulära kunder är lång, men i portfolion finns alltifrån specialeffekter i succéserien ”The Walking dead” till produktioner i hyllade filmen ”The Square” till trailers för bolag som DICE, Bioware, Starbreeze och Sony.     

När Arctic Game Lab pratar med Peter Levin är han på besök i Peking.

– Vi har flera samarbetspartners nu i Kina som vi arbetar tätt ihop med som jag är här för att träffa. Det är en viktig marknad för oss. Samtidigt ska jag föreläsa på ett event, säger han.

 

Skellefteå nästa
Men det är i Europa och USA som företaget i dagsläget har sina största marknader, som står för cirka 75 procent av omsättningen. Resterande del av affärerna görs mestadels i Asien. Peter Levin berättar vidare att Goodbye Kansas nyligen startade ett kontor i Los Angeles och att deras Studio i London nu består av 30-talet anställda. I Sverige har de bland annat verksamhet i Stockholm, Uppsala och Skövde. Och nu vill de satsa ännu hårdare i Skellefteå, där de har kontor sedan tidigare.

­ – Just nu har vi plockat hem utvecklingen till Stockholm, så för tillfället är det noll anställda där. Men det har vi för avsikt att ändra på väldigt snabbt. Vi har kvar flaggan i Skellefteå, som är en mycket viktig stad för oss.

Nu siktar de på att starta, eller investera i en spelstudio.

– Vi vill starta, eller investera i flera studior i norra Sverige och jag ser gärna att den första av dessa hamnar i Skellefteå. Det är vår ambition.

 

Gillar drivet
Peter Levin förklarar att Arctic Game Lab är en viktig anledning till det, som Goodbye Kansas har ett nära samarbete med. Han gillar den glöd som finns hos de som arbetar inom projektet och deras vilja att etablera spelmarknaden i norra Sverige. Han upplever även miljön runtomkring som mycket positiv och peppande. Peter Levin nämner Arctic Game Lab, Skellefteås näringslivschef Bengt Ivansson, Skellefteå Kraft och Luleå tekniska universitets spelutbildning som goda exempel på det, och några av huvudanledningarna till varför Goodbye Kansas är så positivt inställda till Skellefteå. Han tycker dessutom att det finns massor av kvalitativ kompetens i staden när det gäller spelutveckling.

– Om studion blir verklighet så handlar det nog om fem till sju personer som kommer att arbeta där från en start. Men många av våra studios växer ganska snabbt till 15 till 30 personer, berättar Peter Levin och fortsätter.

– Vi är generellt sätt intresserade av det som sker med en studio när den är ganska liten från början, med ett team på fem till sex entreprenörer som har glöd, drivkraft och kompetens. Det tror jag att vi kommer att hitta i Skellefteå inom en snar framtid.

 

Om Goodbye Kansas:

  •  Startade 2015 och har sedan dess växt från 18 till cirka 170 anställda och vill vara ett universum för artister.
  • Goodbye Kansas Holding består av flera företag, förutom Goodbye Kansas Studios även Goodbye Kansas Game Invest och Infinite Entertainment.
  • Goodbye Kansas Holding har redan närvarat med personal i Skellefteå med ett par anställda, då placerade i The Great Northern.
  • Företagets anställda eller produktioner har prisats många gånger, senast i oktober vann de “Film Art of the year” på ZBrush Award i Los Angeles och “Best Animation” på Roygalan i Stockholm.