News

28 Sep 2017

Så ska Gold Town Games bli bäst i världen

Inte bara ishockey. När Gold Town Games blickar framåt kan World Hockey Manager bara vara ett steg av många på vägen till succé. Nu ska skellefteföretaget bli världsledande på managerspel.

Pär Hultgren, vd på Gold Town Games, slår sig ned i en stol och lutar sig bekvämt tillbaka. Samtidigt sitter han i en position med fötterna stadigt förankrade i marken, som att han är redo att resa sig snabbt i fall det skulle behövas. Kanske är det talande för den fas som han och sina kollegor på Gold Town Games är inne i just nu. Efter en hektisk tid inför den skandinavienrelease som genomfördes av World Hockey Manager (WHM) för bara någon vecka sedan är det läge att pusta ut en aning. Mobilspelet har hyllats av användare, press och aktieägare. På samma gång är det dags att varva upp ytterligare ett snäpp och göra sig redo att springa ännu fortare. Det är nu som spelet ska utvecklas vidare och visa sin fulla potential. Pär Hultgren förklarar att de behöver utveckla alltifrån nya funktioner i spelet till att göra WHM så pedagogiskt och belönande som möjligt.  

 

Bäst i världen
Snart väntar även en release i hela Europa och efter det kommer WHM till Kanada och USA. Därefter är det dags att ta produktionen till en ännu högre nivå. I alla fall om Gold Town Games får bestämma. Trots att WHM har stora möjligheter som en egen produkt kan spelet potentiellt bara vara ett av många steg som behöver tas på vägen mot något mycket större.

 – Jag vill betona att vi har fullt fokus på att göra WHM så bra som möjligt. En förutsättning för att vi ska lyckas som spelföretag framöver är att vi gör det så bra vi bara kan. Men vårt långsiktiga mål är att bli världsledande på managerspel överlag, säger Pär Hultgren.  

 

Löpande band
Gold Town Games har redan gått ut med att de under våren 2018 ska göra en soft launch av ett fotbolls-managerspel. Förmodligen är potentialen ännu större där, då intresset för sporten globalt är större än ishockey.

– Tanken med den plattform vi har byggt nu är att vi ska kunna återanvända den till fler managerspel. Med andra ord kommer vi efterhand att kunna utveckla fler spel av högsta kvalitet till en mycket lägre kostnad. Ett sorts löpande-band-tänk.

Dessutom inhämtar Gold Town Games in ny kunskap i och med arbetet med WHM.

– Alltifrån teknisk kunskap till hur användarna beter sig och agerar till hur vi ska göra för att lyckas med marknadsföringen av en sådan här produkt. Allt sådant har vi med oss in i framtiden till fler spel.

Pär Hultgren berättar vidare att det finns möjligheter att göra managerspel för en rad olika sporter som baseboll, basket, cricket och tennis, för att nämna några.

– Det är inget vi har tagit något beslut om alls i nuläget. Men vi tror att vi kan ta managerspel till högre nivåer än vad våra konkurrenter gör i dag. Det finns flera växlar till att lägga in och då ska vi kunna bli världsledande.  

 

Trånar efter framgång
Det är med spänning som många följer utvecklingen av Gold Town Games. Inte minst inom spelindustrin i norra Sverige. En succé kan betyda ett genombrott för spelnäringen norr om Umeå och bana väg för att fler företag ska lyckas. I dag är flest företag inom spelindustrin i Sverige från Stockholm, Göteborg och Malmö, med kända bolag som Mojang och King i spetsen. Men många trånar efter en framgång då framgångsrika spelbolag kan utgöra många nya arbetstillfällen och ge stora ekonomiska vinster.

 

Marknadsföringen avgörande
Förutom WHM är det flera spännande produkter på gång från bolag inom Arctic Game Lab. Time Stop Interactive, Grand Pike och Lundmark & Marklund är några av de aktiva företagen inom segmentet i Skellefteå.

– Som jag ser det behövs det framförallt ett par saker för att spelindustrin ska lyckas och växa i vår region. Det ena är att någon eller några får fram ett par succéer. Det andra är att vi lär oss hur vi blir bäst på att marknadsföra oss. Det sistnämnda är avgörande för att lyckas, säger Pär Hultgren.

Han förklarar att kunskapsutbytet mellan olika spelbolag är en viktig faktor för att ständigt bli bättre och bygga konkurrensfördelar.

– Vi samarbetar ganska tätt i dag. Till exempel lånar vi programmerare mellan varandra. På så sätt kan den här branschen bli väldigt kraftfull här uppe framöver. Dessutom samarbetar vi med andra företag som North Kingdom, Tar Valley och Hello Future när det gäller exempelvis design och grafik .  

 

Om World Hockey Manager
- Har sedan releasen i Skandinavien, i mitten på september, i skrivande stund laddats ned 12 500 gånger.  

- Under de första åtta dagarna har användarna i snitt spenderat 12,5 kronor i spelet. 

- Har i dag 4 000 till 5 000 dagliga användare.