Norra Sverige fortsätter att stärka sin position inom spelbranschen!

Idag blev fem nya YH-utbildningar med spelinriktning beviljade inom Arctic Game Lab regionen, tre av dem i Boden och två i Skellefteå. Det innebär att regionen nu totalt sett har fjorton utbildningar inom spelutveckling, från folkhögskola till yrkeshögskole- och universitetsnivå. 

Myndigheten för yrkeshögskolan meddelade idag vilka utbildningsansökningar som blivit beviljade och för spelklustret Arctic Game Lab blev det återigen storvinst.

– Det pågår ett arbete inom Arctic Game Lab för att stärka spelbranschen i norra Sverige och då blir detta tillskott av nya spelutbildningar oerhört viktigt för branschens utveckling. Som det ser ut nu är kompetensförsörjningen en av de viktigaste pusselbitarna för att spelbranschen ska kunna fortsätta att växa, säger Therese Mossberg, Communication Manager på Arctic Game Lab.

En bransch i stark tillväxt
Det har inte undgått någon att 2020 var ett minst sagt annorlunda år och att pandemin påverkat såväl fritid som arbetsliv. I covid-kaoset går många branscher på knäna, men mitt i eländet finns det även tydliga vinnare, exempelvis spelindustrin som sätter nya försäljnings-, vinst- och börskursrekord. 

Globalt är spel en industrisektor som är större än både film och musik tillsammans, där svenska spelbolag räknas som bland de bästa i världen. Den svenska spelindustrin har vuxit med i snitt 30% årligen i över tio år. Den har i dagsläget mer än nio tusen anställda och omsatte 2019 över 41 miljarder (källa: Dataspelsbranschen: Spelutvecklarindex).

Snabbast tillväxt i norr
– Spelindustrin växer så det knakar och formligen skriker efter kompetens – samtidigt som allt fler andra branscher också börjar handplocka utvecklare och grafiker för sin egen digitalisering. Därför är det nu extremt roligt att Arctic Game Lab hjälpt oss att övertyga Myndigheten för yrkeshögskolan om att det är i norrland som spelutvecklingsindustrin expanderar snabbast – och därmed fått dem att förlägga ytterligare spelutbildningar till regionen – i mycket hård konkurrens med övriga landet, säger Per Myrén, grundare och utvecklingsansvarig på Changemaker Educations AB och Futuregames.

Totalt ansökte nio utbildningsanordnare om tillstånd att starta över fyrtio nya spelutbildningar i landet, varav endast tretton beviljades. Av dessa hamnar alltså nära 40% i Norr- och Västerbotten! En väldigt stark indikation på att Myndigheten för yrkeshögskolan har uppmärksammat spelbranschens tillväxt i norr.

Regionen stärker nu ytterligare sin position inom spelutveckling och möjligheten att attrahera nya talanger som både kan kompetensförsörja befintligt näringsliv och attrahera nya företag att starta upp och etablera sig här. 

Nya spelnära YH-utbildningar i Boden

  • Spelprogrammerare (550 yhp, 2,75 år, Changemaker Educations/Future Games)
  • Spelartist (475 yhp, 2,5 år, Changemaker Educations/Future Games)
  • Speldesigner (450 yhp, 2,25 år, Changemaker Educations/Future Games)

Ovanstående utbildningar kompletterar befintlig spelsatsning på orten.

– Det känns fantastiskt bra att vi nu kan ta nästa steg i vår utveckling av Boden Gamecamp och ytterligare förstärka Boden som hub för spelutveckling i norra Sverige. Vi kommer i och med de nya utbildningarna ha över 200 studenter på Boden Gamecamp, säger Emil Sandberg, näringslivsutvecklare, Boden Business Park och lokal projektledare för Arctic Game Lab i Boden. 

Nya spelnära YH-utbildningar i Skellefteå

  • Spelprogrammerare (550 yhp, 2,75 år, Changemaker Educations/Future Games)
  • Spelartist (475 yhp, 2,5 år, Changemaker Educations/Future Games)

Ny spelnära universitetsutbildning i Skellefteå

  • Datorgrafik för spel och film (Luleå Tekniska Universitet, 2 år)

Utöver de ovanstående kommer även Luleå tekniska universitet att, i Skellefteå, starta upp en ny tvåårig datorgrafikutbildning inriktad mot spel och film. Detta innebär att det nu kommer att vara möjligt att söka till inte mindre än nio olika spelutbildningar i Skellefteå. 

Totalt kommer snart över 500 studenter att kunna gå en spelutbildning på Campus Skellefteå – vilket gör staden till en guldgruva för spelindustrin. 

 

LÄS MER 

 

Related Posts

Qvarken Game Lab

Qvarken Game Lab continues to work on developing the gaming industry in rural Finland and Sweden. The project, which is led by Novia University of

We Are Here For You

We care about your experience. Fill in your details and we’ll contact you shortly.

X